Cronica unei întâlniri de colecție februarie 2025

Crónica de un encuentro de colección  Mariana Feride 


El pasado viernes 21 de febrero de 2025, a las 18:00 horas, en la Embajada de Rumanía en el Reino de España, tuvo lugar uno de los eventos más esperados del año. En un ambiente cálido y amistoso, la Casa Nacional de Rumanía en Getafe, Madrid, acompañada por funcionarios rumanos y españoles, amigos, poetas y escritores, presentaron la Revista Cultural "Kryton".

El evento comenzó con una bienvenida de Su Excelencia Laviniu Enii, quien nos recibió de la manera más agradable, con felicitaciones, mencionando lo importante que es la cultura, el hilo conductor que trasciende la historia de un pueblo y también la riqueza que resulta del encuentro entre dos culturas. También mencionó el Día Nacional de Constantin Brancusi, que nosotros, los rumanos, celebramos el 19 de febrero de cada año. Al final de su discurso, anunció un momento musical a cargo de uno de los miembros del cuarteto "Lironima", Robert Stratica, cuyo instrumento hizo magia interpretando un tema de Bach y, para gran deleite del público, "Balada" de Ciprian Porumbescu, uno de los titanes de la música rumana que eleva y hace brillar el alma de los rumanos.

A continuación, la coordinadora del evento, la poeta Mariana Feride, dio la bienvenida a los asistentes en una breve intervención y cedió la palabra al director general de la revista Kryton, el sacerdote y poeta Cristian Mihail Deac, presidente de la Casa Nacional de Rumanía en Getafe, Madrid.

Cristian Mihail Deac realizó una breve presentación de la Casa Nacional de Rumanía, de la revista Kryton, expresó su agradecimiento al Ayuntamiento de Getafe y personalmente a la alcaldesa Sarra Hernández por todo el apoyo y colaboración prestada a la asociación rumana. También mencionó el nombre de cada uno de los miembros de la redacción de la revista, los colaboradores de cada número. Sus palabras de bienvenida, su actitud y su presencia fueron recibidas con aplausos por todos los presentes.

En la siguiente secuencia, Mariana Feride, en su calidad de directora ejecutiva de la revista Kryton, habló sobre la calidad de la revista, felicitando a los colaboradores, al equipo editorial, a la editora Lidia González, invitando a futuras colaboraciones. También mencionó la importancia de la obra de Constantin Brancusi en la cultura universal, el honor y la alegría que siente todo rumano al conocer el hermoso legado que nos dejó nuestro gran artista.

Momentos después invitó al escenario para un recital de poesía a los maravillosos creadores de versos, Ana Garrido Padilla, Francisco Caro Sierra, Enrique Gracia Trinidad, Isabel de la Cruz Abalo, Eugenia Mucea Petruse, la secretaria editorial de la revista, Valentina Tale que prestó su voz a dos de los poemas de amor de la poetisa Medana Oprea,  que esta vez no pudo estar físicamente presente en el evento y a quien esperamos en Madrid en primavera como a Matei Radu Todoran director de la Revista Zenit , Antonio Calderón de Jesús, crítico de arte y periodista, "el rumano más famoso de Madrid" y otros.

También estuvieron presentes en la sala: Abraham Moreno, el poeta Gabriel Nan, I.C. Lita, la poeta Almudena Moreno, la escritora Gina Luca, Elena Botarla, la editora Lidia González, Mircea Florescu, María Ioana Luca y muchos otros.

Por último, Macedon Botârla nos cautivó con su voz y su inquebrantable artesanía.

Como estamos acostumbrados, la generosidad de la Casa Nacional Rumana se hizo notar plenamente. Las damas de la casa, encabezadas por la vicepresidenta Cristina Todirică y la Adriana Deac, nos invitaron a una degustación de productos rumanos a la que nos acompañó la hermosa voz del Sr. Macedon Botârla, asegurando una despedida armoniosa, llena de amistad.

De esta manera, la Casa Nacional de Rumanía agradece tanto a la Embajada como a todo el cuerpo diplomático de Rumanía en Madrid, por recibirnos con los brazos abiertos en la casa que ya consideramos nuestra, en el marco los actos culturales "Acasa en la Embajada".

Agradecemos la presencia de la poeta y asesora cultural de Alcalá de Henares, María Blázquez González, a todos los colaboradores, amigos, e invitamos a los creadores culturales a colaborar con nuestra revista.

Como prueba de la belleza de este maravilloso encuentro, dejamos aquí fotos cedidas por los amigos presentes en el evento, a quienes agradecemos por su gentileza.

 


Cronica unei întâlniri de colecție de Mariana Feride

 

Vinerea trecută, 21 februarie 2025, la orele 18:00, la Ambasada României în Regatul Spaniei, a avut loc unul dintre cele mai așteptate evenimente ale anului. Într-o atmosferă caldă și prietenoasă, Casa Națională a României din Getafe, Madrid, însoțită de oficiali români și spanioli, prieteni, poeți și scriitori, a prezentat Revista Culturală „Kryton”.

Evenimentul a început cu un bun venit din partea Excelenței Sale,  Laviniu Enii, care ne-a întâmpinat în cel mai plăcut mod, cu felicitări, menționând cât de importantă este cultura, firul conductor care transcende istoria unui popor și, de asemenea, bogăția care rezultă din întâlnirea dintre două culturi. Domnia sa a menționat și Ziua Națională Constantin Brâncuși pe care noi, românii, o sărbătorim pe data pe 19 februarie a fiecărui an. La finalul discursului său a anunțat un moment muzical susținut de unul dintre membrii cvartetului “Lironima”, Robert Strătica, al cărui instrument a făcut magie interpretând o temă de Bach și, spre marea încântare a asistenței, “Balada” lui Ciprian Porumbescu, unul dintre titanii muzicii romanești care înalță și face să strălucească sufletul românilor.

Apoi, coordonatoarea evenimentului, poeta Mariana Feride, a întâmpinat publicul cu un scurt bun venit și a dat cuvântul directorului general al revistei Kryton, preotul și poetul Cristian Mihail Deac, președinte al Casei Naționale a României din Getafe, Madrid.

Cristian Mihail Deac a făcut o scurtă prezentare a Casei Naționale a României, a revistei Kryton, și a făcut cunoscută recunoștința față de consiliul local al orașului Getafe și personal primarului Sarra Hernandez pentru tot sprijinul și colaborarea acordată asociației române. De asemenea, a menționat numele fiecărui membru al redacției revistei, colaboratorilor fiecărui număr. Cuvintele sale de bun venit, atitudinea și prezența sa au fost primite cu aplauze de toți cei prezenți.

În următoarea secvență, Mariana Feride, în calitatea sa de director executiv al revistei Kryton, a vorbit despre calitatea revistei, felicitându-i pe colaboratori, pe membrii redacției, pe editorul Lidia Gonzalez, invitând la viitoare colaborări. De asemenea, a menționat importanța operei lui Constantin Brâncuși, în cultura universală, onoarea și bucuria pe care fiecare român o simte atunci când se întâlnește cu moștenirea frumoasă pe care ne-a lăsat-o marele nostru artist.

Câteva momente mai târziu i-a invitat pe scenă pentru un recital de poezie pe minunații făuritori de versuri, Francisco Caro Sierra, Ana Garrido Padilla, Enrique Gracia Trinidad, Isabel de la Cruz Abalo, Eugenia Mucea Petruse, secretara editorială a revistei, Valentina Tale care a împrumutat vocea sa a două dintre poeziile de dragoste ale poetei Medana Oprea, care de data aceasta nu a putut fi prezentă fizic la eveniment și pe care o așteptam în primăvară la Madrid, precum și pe scriitorul Radu Matei Todoran director fondator al Revistei Zenit din Alba Iulia, Antonio Calderón de Jesús, critic de artă și jurnalist, “cel mai cunoscut român din Madrid” și alții.

În sală au mai fost prezenți: Abraham Moreno, poetul Gabriel Nan, I.C. Liță, poeta Almudena Moreno, scriitoarea Gina Luca, Elena Botarla, editoarea Lidia Gonzalez, Mircea Florescu , Maria Ioana Luca și mulți alții.

În cele din urmă, Macedon Botârla ne-a fermecat cu vocea și măiestria sa de neclintit.

Așa cum suntem obișnuiți, generozitatea Casei Naționale Române a fost pe deplin remarcată. Doamnele casei, conduse de vicepreședintele Cristina Todirică și doamna preoteasa Adriana Deac, ne-au invitat la o degustare de produse românești la care ne-a însoțit vocea frumoasă a domnului Macedon Botârla, asigurându-ne un rămas bun armonios, plin de prietenie.

Pe această cale, Casa Națională a României mulțumește atât Ambasadei cât și întregului corp diplomatic al României la Madrid, pentru că ne-au primit cu brațele deschise în casa pe care deja o considerăm a noastră, în cadrul evenimentelor culturale „Acasă la ambasadă”.

Mulțumim pentru prezență poetei și consilierului cultural din Alcalá de Henares, María Blázquez González, a tuturor colaboratorilor, a prietenilor, și îi invităm pe toți creatorii de cultură să colaboreze cu revista noastră.

Lăsăm aici ca dovadă a frumuseții acestei minunate întâlniri, fotografii daruite de prietenii prezenți la eveniment, cărora le mulțumim pentru efortul depus.

 

Share by: